28 May 2014

TheorEmma

 
  Cred că ați făcut deja cunoștință cu TheorEmma, liliacul nostru înnebunit de muște și de...matematică!
   Sperăm să vă împrieteniți, poate-poate o convingeți să vă amintească câte-o teoremă asupra căreia meditați adâââânc în timpul testelor la matematică...   Dar acum să ne oprim puțin privirile asupra unei alte teoreme, un mister nedescifrat pentru mai mult de 350 de ani...Marea Teoremă a lui Fermat
Enunț: Ecuația x+ y= zn nu are soluții pentru x, y, z întregi nenule, n natural, n>2.

    Teorema a fost enunțată în 1637 de Pierre de Fermat, iar Andrew Wiles a demonstrat-o complet abia 357 de ani mai târziu.
    Ce este curios la această teoremă?
                                    Istoric:
pentru n=3, Leonhard Euler, 1753
pentru n=4, însuși Fermat
pentru n=5, Johann Peter Gustav Lejeune Dirichlet și Adrien-Marie Legendre, 1825
pentru n=7, Gabriel Lame
pentru numere prime < 100, Ernst Kummer
elucidarea tuturor cazurilor n < 4000000 până în 1980
demonstrația completă a teoremei, Andrew Wiles, septembie 1994

                                   Premii: Academia Franceză este dispusă să ofere, la jumătatea secolului XIX, un premiu de 3000 de franci pentru demonstrația completă a teoremei, iar în 1908 Paul Wolfskehl alocă suma de 100000 mărci celui ce va demonstra teorema, ”ofertă” valabilă până în 2007. Se pare că Wolfskehl a anticipat faptul că vor mai trece decenii până se va afla demonstrația completă...

    Și totuși, acest mister nepătruns timp de 3 secole a fost, în cele din urmă, elucidat. Credem că și dilema de pe foaia ta de exteu, sau din caietul de teme, sau din cel de probleme pentru olimpiadă va fi deslușită curând, dacă îți pui perseverența, cunoștințele și răbdarea la încercare. Multă baftă!

And remember:


No comments:

Post a Comment

Aici ne puteti lasa un Comment. Va propunem sa aplicati regula bunului simt. Glumele, bancurile sau smiley-urile sunt optionale si apreciate.

Semnat,
Redactia Scolii.