30 April 2014

Concursul de eseuri “Poveştile economiilor”

Concursul de eseuri “Poveştile economiilor”, 
 desfăşurat sub egida generoasă a Campaniei MoneySense 2014, în intervalul 17 martie -16 aprilie a.c., a invitat elevii claselor V-X să exprime în maniera ludică a unor istorii închipuite dar verosimile, opiniile privind oportunitatea, dificultăţile şi beneficiile economiilor şi ale economisirii, sensul lor în viaţa personală
Eseurile au fost “depuse” în “Căsuţa cu Poveştile economiilor“, concepută și realizată în acest scop.

  ...un prim “deponent” al eseului propriu...

v Doamnele profesoare de limba şi literatura română, Claudia Topan şi Dana Cheţa, au acceptat calitatea de evaluatori pro bono, asigurând obiectivitate concursului în această etapă a desfăşurării lui. La deschiderea “Căsuţei cu Poveştile economiilor” lucrările au fost numerotate şi au primit două note din care a rezultat cota lucrării.

v  S-au luat în considerare un număr de 20 de eseuri care au respectat cerinţele concursului.

v Cele mai valoroase, conform celor trei criterii, au fost:
    - Premiul I,  Raluca Gabor( IX B), cu eseul “Investiţia lui Johann”
    - Premiul al II-lea, Radu Silion(V), cu eseul “Lumina”
  - Premiul al III-lea, Andrei Stan(V), cu eseul “Să economisim pentru o viaţă mai bună
   - Premiul al III-lea, Andrei Cornea(V), cu eseul “Cum economisesc eu banii”
    - Premiul al III-lea, Stefan Todoruţ(VI), cu eseul “Puşculiţa mea”

    Povestitorii premiaţi au primit diplome MoneySense din partea d-nei director, prof. Simona Haidu

     D-nele profesor Claudia Topan şi Dana Cheţa, împreună cu premianţii,  “ambasadorii” MoneySense  şi  profesorul coordonator

             Concluziile evaluatorilor
v Concursul a provocat elevii să ilustreze modele inspirate din viaţa reală în care economisirea şi economiile, sau opusul lor, risipa, le influenţează puternic gândirea, atitudinile, comportamentul şi, în final, satisfacţiile personale, realizările.
v  Compunerea eseurilor i-a determinat să reflecteze asupra unor situaţii în care banii şi, mai ales, tentaţia lor exercită o influenţă majoră ce poate fi devastatoare pentru cariera unui tânăr.
 Am remarcat faptul că autorii eseurilor au transformat “poveştile economiilor” în veritabile lecţii de viaţă.
v Ne-a impresionat gravitatea cu care cei din clasa a V-a au tratat concursul  şi, mai ales, au abordat conţinuturi complicate pentru vârsta lor.

     Miercuri, 23 aprilie a. c., la ora de dirigenţie a clasei a VI-a, elevii au descoperit pe baza unui test, lucrând pe o fişă individuală, dacă atitudinea lor este în favoarea sau  în defavoarea economisirii.

 Aspecte ale desfăşurării activităţii

Testul solicită gândire, onestitate...

 ...şi decizie pentru determinarea înclinaţiei

      Ambasadorii verifică deciziile din teste, sprijină clarificarea unor nelămuriri...

 sunt plini de solicitudine printre cei mai mici...

 Fanioanele se finalizează...  

  ...şi fiecare elev se mândrește cu descoperirea sa...



23 April 2014

Debate - “Utilitatea şi avantajele instrumentelor bancare electronice”

   
   Vineri, 4 aprilie a.c., cei şase membri ai echipeiBaloane colorate”, au continuat misiunea de ambasadori MoneySense” în şcoala noastră şi au organizat un debate pentru elevii clasei a VIII-a cu subiectulUtilitatea şi avantajele instrumentelor bancare electronice”.

Imagini din timpul activității:
   Lucrând pe grupe de câte trei-patru, elevii au folosit Manualul MoneySense pentru a identifica trăsăturile a trei instrumente bancare electronice: cardul de debit, contul de economii, serviciul internet banking.

    Liderul desemnat al fiecărei grupe a prezentat, concurând cu ceilalţi, avantajele instrumentelor bancare alese pentru debate. Unii au fost mai emoţionaţi, alţii mai siguri şi eficaci. Dar, toţi au participat intens, contra cronometru.

  Daniel Pop a fost dublu câştigător ! Echipa sa a fost desemnată pentru locul I, iar prezentatorul a fost declarat ca cel mai elocvent lider.

    Iată-i şi pe cei zece artizani ai activităţii: şase “ambasadori” din clasa a X-a A, ei au consiliat elevii din a VIII-a şi patru voluntari din clasa a XI-a A, ei au evaluat prezentările pe baza unei  fişe.
     În planul din spate,  membrii juriului se consultă înainte de a delibera rezultatele! Iar doamnele profesoare, în banca elevului, asistă cu interes la desfăşurarea momentelor.



11 April 2014

Logică și perspicacitate

      Isteți și ageri, elevii clasei a VI-a au participat la Concursul de logică și perspicacitate organizat de elevii clasei a X-a B și, cu seriozitate, au reușit să obțină punctaje deosebite.
      Felicităm membrii echipei câștigătoare, ”Copiii fantastici”, și sperăm că participanții au petrecut un timp plăcut alături de colegii lor mai mari.
     Concursul a fost un adevărat brainstorming: s-a lucrat în echipă, s-a calculat, s-au încercat în nenumărate rânduri nenumărate metode, s-a greșit, s-a rezolvat...și cu toții s-au distrat!

În timpul concursului - cugetări adânci
Echipa câștigătoare
Organizatorii

10 April 2014

Premii, premii, multe premii!

      Astăzi, 10.04.2014, a avut loc festivitatea de premiere a concursurilor organizate de membrii Clubului IMPACT, cu ocazia programului special de Școala Altfel. Au fost concursuri de cultură generală, șah, volei, fotbal, ping-pong, treasure hunt, o sumedenie de oportunități de a lega prietenii, de a lucra în echipă, de a-ți valorifica cunoștințele și, de ce nu, de a câștiga premii deosebite!
      Muzica, gustările și mai ales organizatorii extrem de simpatici au întreținut voia bună în rândul elevilor pe toată durata festivității.

07 April 2014

Scrabble financiar

          Comunicat al managerului financiar        
  
   Vineri, 28 martie a.c., echipa „Baloane colorate”- „ambasadori” MoneySense 2014, a poposit în ora de dirigenţie a elevilor din clasa a VII-a A, pentru a-i provoca pe tineri la un concurs de scrabble...financiar. 19 termeni au fost selectaţi într-o listă iar înţelesul şi aria de utilizare a acestora au fost precizaţi în partea introductivă a activităţii, prin dialog frontal.

Imagini din timpul activității:


        Concursul a antrenat conexiunile tuturor participanţilor, dar cei trei din imaginile de sus au fost dintre cei mai prodigioşi, ageri şi eficienţi.


          Elevii aşezaţi la capetele mesei pline cu produsele orei, sunt alţi doi care îşi savurează performanţa.
   
           Înainte de „a intra în acţiune”, voluntarii stabilesc criteriile de evaluare şi pregătesc diplome pentru câştigători.

         Juriul format din  cei 5 voluntari a verificat 25 de fişe personale pentru a desemna pe cei mai buni la concursul educativ  „Scrabble financiar”.
      
      Premianţii, desemnaţi după numărul cel mai mare de cuvinte folosite din listă, sunt elevii: Zirbo Fineas, Vilt Alexandru, Mihoc Victor, Irimieş Sasha, Banc Ioana, Moholea Samuel.
                  În spatele elevilor cu diplome, sunt cei care i-au desemnat, voluntarii pentru eveniment, de la stânga la dreapta: Zugravu Mihnea, eclipsându-le pe Baboş Beatrix şi Ţigău Alexandra, Todoran Ion, Paşca Alexandru.


Evenimentul lansării jingle-ului ”Baloane colorate”

Comunicat al directorilor de resurse umane

          Joi, 27 martie a. c., în pauza mare, între orele 10.45 - 11.15, pe platoul din curtea liceului, în cadrul Campaniei “Ambasadorii MoneySense 2014”, echipa reprezentativă “Baloane colorate” și-a lansat propriul jingle:
          Solist vocal - Ioana Chiş, baterie -  Alexandru Baciu, chitară - Cristian Baciu, Dan Roman, sound – Tudor Hoda.
-         Au fost invitați toţi elevii şi domnii profesori ;
-         Elevii din clasele I-IV, însoţiţi de doamnele învăţătoare, au fost invitații de  onoare ;
-         S-au putut lansa baloane ;
-         “Ambasadorii”, cei şase membri ai echipei “Baloane colorate” au împărțit flyere conţinând versurile jingle-ului şi steguleţele promoţionale confecţionate de elevii din clasa a VI-a prin activitatea “Ambasadori şi Voluntari”.

Versurile jingle-ului:

Baloane colorate,
Urcă tot mai sus,
  Baloane heliomate,
  Pentru-al vieții curs!

  Vise colorate,
  Baloane heliomate,
  Zboară tot mai sus,
  Pentru-al vieții curs!

  Ucenici în afaceri,
  Lideri în orice zi,
  Învață mersul vieții,
  Banii a-i descoperi!


Imagini din timpul activității:

Trupa ”The pass” cântând jingle-ul echipei ”Baloane colorate”


Membrii echipei și baloanele lor colorate


Elevii participanți la eveniment fluturând baloane, stegulețe și bucurându-se de jingle


Ce este homo oeconomicus?

Comunicat al directorilor de marketing

      Marţi, 18 martie a.c., între orele 12-13, echipa „Baloane colorate”, împreună cu elevii din clasa a VII-a B au identificat Ce este homo oeconomicus?”, ce urmări produc atitudinile economicoase ori risipitoare în viaţa personală.

Imagini din timpul activității:

Unii consemnează pe hârtie descoperirile lor pentru a fi postate pe tablă.

Alţii preferă să confecţioneze „puşculiţe” din carton pentru colegii lor din clasa a VI-a spre a se iniţia în deprinderea de a economisi, de mici.

          

Se gândeşte, se colaborează, se descoperă, printr-o activitate ce se dovedeşte incitantă, urmări pozitive şi negative, în funcţie de atitudinea personală faţă de economisire ori risipă.


 ”Ambasadorii” postează ideile pe tablă!

Colecţia de puşculiţe se admiră chiar de executanţi! 

        Și elevul cu mâna în gips este mândru de realizarea sa.

Oare va conta mai departe, în timp, în viaţă, acest exerciţiu al tatonării înclinaţiei spre economisire?
Credem că ar putea!