22 October 2012

Fizica Nucleara

     Din nou Luni...

     Dar, cum elevilor Liceului de Informatica "Tiberiu Popoviciu" le place sa inceapa saptamana intr-o nota optimista (si cu note optimiste...) astazi, cei pasionati de Fizica au avut ocazia sa participe la o mica prezentare in Sala Festiva a unei Facultati care ii vrea ca studenti.





     Prezentarea s-a centrat pe proiectul celor de la CERN. Va facem un mic rezumat (cu putin ajutor de la Wiki) :





     LHC ( Large Hadron Collider) este un accelerator (mare) de particule construit in Centrul European de Cercetari Nucleare CERN langa Geneva. Constructia a fost finalizata in mai 2008 si a costat peste trei miliarde de lire sterline. Constructia are o forma de cerc cu circumferinta de 27 de kilometri si este situat, in medie, la 100 de metri sub pamant. LHC este considerat momentan cel mai performant accelerator de particule din lume.


     Scopul experimentului este acela de a confirma existenta Bosonului Higgs , acoperind elemente lipsa ale Modelului Standard (modelul teoretic de baza din domeniul fizicii particulelor) si de a explica felul in care particulele obtin anumite proprietati (de exemplu masa).



     In 10 septembrie 2008 acceleratorul a fost pus in functiune cu ajutorul a peste 800 de fizicienidin peste 85 de tari. Dupa cateva probleme tehnice, in urma carora acceleratorul a trebuit oprit, proiectul a fost repus in functiune in noiembrie 2009.



     LHC dispune de 6 detectoare aflate sub pamant. In prezentarea de Luni, detectorul care s-a bucurat de cea mai mare atentie a fost ATLAS . ATLAS impreuna cu CMS sunt cele doua detectoare generice ale proiectului. ATLAS va fi folosit pentru gasirea de informatii noi , inclusiv originile masei sau dimensiuni superioare. CMS cauta Bosonul Higgs si alte indicii cu privire la natura materiei intunecate.


     In "media" au fost prezentate temeri legate de efectuarea acestui experiment. Cu siguranta, ele au fost auzite de cel putin 90% din elevii scolii. Ce stim noi este ca 7000 de oameni de stiinta din 80 de tari au accea la LHC .

     Intr-un final, li s-au prezentat tuturor elevilor pliante colorate cu imagini. Faptul ca unii elevi care stiu franceza doar cat sa ceara o franzela au luat pliante in franceza decat in engleza a fost o isprava haioasa cu care sa iti incepi saptamana.










     Redactia Liceului de Informatica "Tiberiu Popoviciu" va ureaza mult succs si o saptamana placuta!







No comments:

Post a Comment

Aici ne puteti lasa un Comment. Va propunem sa aplicati regula bunului simt. Glumele, bancurile sau smiley-urile sunt optionale si apreciate.

Semnat,
Redactia Scolii.