08 December 2014

iStage2 - Smartphones in Science Teaching

    Liceul de Informatică ”Tiberiu Popoviciu” a cunoscut, în cursul anului trecut, deosebita plăcere si onoare de a se implica în proiectul Smartphones in Science Teaching. Elevii liceului, coordonați de doamna profesoară Corina Toma, au realizat diferite experiențe utilizând aplicații ale smartphone-ului. 
    Pe când profesorii de științe au abordat noi metode de predare în cadrul întâlnirilor din cadrul proiectului, împărtășind din experiența proprie și celorlalți, elevii s-au bucurat să descopere cât de variate și cât de utile sunt aplicațiile ce le pot achiziționa pe telefonul personal, testându-le și folosindu-le în procesul de învățare. Unii dintre ei au aflat o pasiune în a construi chiar ei astfel de programe, care să aplice noțiuni din lecțiile învățate la școală.
    Astfel, în perioada 5-6 decembrie 2014, la Berlin, a avut loc întâlnirea finală a proiectului iStage2 - Spartphones in Science Teaching
    La această întâlnire au participat doamna profesoară Corina Toma, doamna inspector Luminița Chicinaș, din partea Science on Stage Romania, și elevii Paul Meseșan și Iulia Mircescu.

             

    Proiectul a fost inițiat în octombrie 2013, fiind organizat de Science on Stage Deutschland și finanțat de SAP. În cadrul proiectului un grup de 20 profesori din 14 țări europene au conceput și realizat 11 unități de învățare, în care să fie necesară utilizarea smartphone-ului în procesul de predare. 
    Obiectivul proiectului este surpinderea utilității smartphone-ului ca și instrument în predarea științelor. Totodată, smartphone-ul este un element care crește interesul elevilor pentru studiul științelor.
    Doamna profesoară Corina Toma s-a implicat în realizarea unităților de învățare Measuring the World Around Us și The Earth s Magnetic Field. În cadrul cursurilor, elevii au utilizat aplicațiile Distance and Parallax, Distance and Height și Height and Pressure pentru măsurarea înălțimii școlii și a distanței dintre anexele liceului. Unele dintre aplicații au fost realizate de Alex Toma, absolvent al liceului nostru. În cele din urmă, experiențele realizate cu ajutorul acestor aplicații au fost prezentate în cadrul primei sesiuni a întâlnirii de la Berlin de către elevii Paul Meseșan și Iulia Mircescu.


    Întânirea de la Berlin a avut ca scop și pregătirea noului proiect iStage3 - Football in Science Teaching. Având în vedere interesul elevilor pentru acest sport, proiectul urmărește realizarea unor unități de învățare care să facă învățarea științelor mai atractivă. Multe elemente ale tehnicii de joc surpind teme de fizică, precum efectul Magnus în cazul mișcării mingii, conservarea energiei și impulsului și multe altele, elemente care sperăm că vor fi cuprinse, cu succes, în cadrul viitorului proiect iStage3.


    Rezultatele proiectului iStage2 - Smartphones in Science Teaching pot fi urmărite la adresa: 
   Broșura proiectului, care cuprinde unitățile de învățare concepute în cadrul proiectului, este disponibilă în limba engleză și în limba germană și poate fi descărcată gratuit la adresa de mai sus.